Connect with us

Handbal

News Handbal// George Buricea este noul selecționer naționalei masculine

Antrenorul echipei de handbal masculin CSM Constanţa, George Buricea, va prelua funcţia de selecţioner al României de la spaniolul Xavi Pascual, care a renunţat din motive personale.

Buricea şi Pascual au participat, miercuri, la o conferinţă de presă, alături de preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Constantin Din, care a anunţat iniţial că există posibilitatea ca spaniolul să continue la cârma naţionalei.

„Această decizie s-a luat la propunerea domnului Pascal pentru binele echipei naţionale. Am cântărit ce este mai bine, dacă este mai bine să continue domnul Pascual. Este 100% lângă handbalul românesc există şi această posibilitate să continue şi există şi posibilitatea să se oprească şi să ajute din exterior şi să lăsăm pe altcineva să conducă echipa naţională masculină, pentru a obţine rezultatele de care avem nevoie”, a afirmat Din în discursul său.

Ulterior, şeful federaţiei a precizat că Pascual îşi va rezilia contractul scadent în vara acestui an şi că George Buricea va fi succesorul său.

George Buricea va avea drept prim obiectiv calificarea echipei naţionale de handbal masculin a României la Campionatul Mondial din 2025.

El a precizat că Buricea va avea contract cu federaţia până la finalul mandatului său şi că nu este condiţionat de calificarea la mondiale.

„Au mai fost şi alte nume pe listă, nu vă ascund faptul că m-am consultat şi cu domnul Pascual. În final am ales această variantă şi cred în ea, nu cred că ne-am înşelat pentru că domnul Buricea a dat dovadă de profesionalism. Este îndreptăţit pentru această funcţie. El va rămâne şi antrenor la Constanţa pentru că este sub contract acolo în următoarea perioadă. Propunere pe care i-am făcut-o domnului Buricea a fost un contract pe perioada mandatului meu, indiferent de rezultatul meciului cu Cehia. Ne dorim cu toţii această calificare avem nevoie ca echipa naţională masculină să nu mai lipsească de la evenimentele majore, pentru a putea la un moment dat să emitem pretenţii şi la o clasare foarte bună. Avem nevoie de o prezenţă constantă la turneele finale”, a mai spus Din.

George Buricea a afirmat că nu a fost surprins de oferta venită din partea Federaţiei Române de Handbal şi s-a arătat încrezător în şansele României de a se califica la mondiale.

„Nu m-a surprins că am fost ofertat. Sincer, s-a tot vorbit în ultima perioadă. A fost visul meu să antrenez naţionala României. Favorită România în faţa Cehiei nu ştiu dacă este, mai ales dacă ţinem cont de faptul că returul se va juca în Cehia. În plus, au jucători cu mare experienţă. Dar dacă nu credeam că putem face asta, nu mă aflam astăzi în faţa dumneavoastră. Eu am fost toată viaţa mea un luptător şi nu m-am schimbat. Nu pot promite o calificare, dar promit că vom da totul pe teren. Echipa naţională este deschisă doar pentru jucătorii care vor să dea 100% şi cred în acest proiect şi care vor să facă ceva pentru ţara lor. Cu jumătăţi de măsură nu lucrez niciodată”, a declarat Buricea.

Noul selecţioner al României a precizat că Ionuţ Georgescu, de la Steaua, va fi antrenor secund, iar Rudi Stănescu, antrenor cu portarii.

Advertisement

More in Handbal